kt sini nk paparkn gmbar pertunangan ku...

kt sini nk paparkn gmbar pertunangan ku...

Saturday, March 28, 2009

PERSAHABATAN

Jgn lah kita memandang rendah erti persahabatan,krn dlm hidup ini kita tdk mampu melangkah seorang diri tanpa seorang sahabat.

Org yg suka mengkhianati teman sendiri adalah ibarat binatang yg suka memakan bangkai. Bertambah busuk bangkai itu, bertambah seleranya.

Teman yg banyak boleh diibaratkan seperti pasir-pasir di pantai tetapi teman yg satu adalah mutiara di antara pasir-pasir itu.

Teman ketawa bagaikan air di daun keladiwalau tercurah tdk berkesan. Tapi sahabat yg sejati bagai air lalu walau di cincang ia tdk mungkin akan putus.

Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan org lain.
Persahabatan yg begitu erat punya pengertian yg dalam bg kita yg menghargainya.

Tidaklah kita dapat mengenal org lain melainkan dgn 3 waktu. Tidak dapat diketahui adakah seorang itu pemaaf melainkan ketika dia dalam keadaan marah. Tidak dapat dikenal seorang itu berani melainkan dalam waktu berjuang. Tidak dapat dikenal sahabat melainkan waktu kesusahan.

Dua sahabat yg sejati akan selari dalam apa jua bidang yang diceburi, dan saling memahami antara mereka.

Terlalu sukar menjalinkan persahabatan kerana ia adalah pertautan hati bukan pertautan fikiran, lebih-lebih lagi bukan hubungan kebendaan semata.

Persahabatan yang akrab tidak akan dapat dipisahkan melainkan dengan kematian.

Bertemanlah dengan org yg suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kamu senang dan perisai diwaktu kamu susah.

Seorang sahabat adalah yg dapat mendengarkan lagu di hatimu. Dan akan menyanyikan kembali tatkala kamu lupa bait-baitnya.

Sahabat adalah anugerah tuhan untuk menjaga kita.rasa hormat tidak selalu membawa ke persahabatan. Tapi jgn pernah menyesal untuk bertemu dengan org lain. Tetapi menyesallah jika org itu menyesal bertemu dengan kamu…

Kamu tidak akan pernah memiliki seorang teman,jika kamu mengharapkan seseorang tanpa kesalahan kerana semua manusia itu baik. Kalau kamu dpt melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kamu dapat melihat keunikannya. Tetapi semua manusia itu akan buruk dan membosankan kalau kamu tidak dapat melihat kedua-duanya…..

No comments:

Post a Comment